23 Oca 2013

İtalya'da Tasarım Eğitimi

Bugün tasarım dünyasında hala İtalyan tasarımı ve İtalyan şirketleri en önemli yere sahiptir. Bu yüzden tasarıma gönül vermiş adayların, imkanları el veriyorsa İtalya'da eğitim almaları tavsiye edilir. İtalya'da pek çok farklı akademi tasarım üzerine kısa dönemli eğitimler, sertifika programları, diploma programları ve yaz okulu programları sunar. Bazı okullar ancak orta düzeyde bir tasarım kursu verebilecek düzeydeyken, bazıları dünyaca ünlü tasarımcılar yetiştirir. 

İtalya'da Tasarım Eğitimi dendiğinde alanlarına göre tavsiye edebileceğimiz okullar farklılık gösterir. Öğrencilerimizin isteği doğrultusunda farklı alternatifler sunulur. İtalya'daki İngilizce olarak da eğitim veren özel üniversiteler içinde bugüne kadar sadece NABA'nın YÖK denkliği vardı. Özellikle erkek öğrencilerimiz ya da akademik kariyer yapmak isteyen arkadaşlarımız YÖK denkliği arıyorlar. 2012 sonu itibariyle İtalya'nın en iyi tasarım akademilerinden olan IED'de YÖK denkliğini aldı. Pek çok farklı bölümde hem İngilizce hem İtalyanca olarak eğitimine devam edecek olan üniversite 2013 - 2014 eğitim dönemi için kayıtlara başladı. 


Tasarım eğitiminde mutlaka YÖK denkliği aramalı mıyız? 

Eğitim kalitesi ile YÖK denkliği arasında bir bağlantı olmadığı için aslında YÖK denkliği bir kıstas olmamalı. Ancak özellikle erkek öğrencilerimiz askerlik sorunundan dolayı YÖK denkliği olan bir üniversiteyi tercih etmek istiyorlar. Dünya'da hali hazırda pek çok üniversitenin YÖK denkliği yok. İtalya'daki özel tasarım akademilerinin içinde de sadece NABA ve IED'in var. IED pek çok farklı bölümüyle ve eğitim kalitesiyle öğrencilerimize hitap edecektir. 

İtalya'daki Tasarım eğitimini Türkiye'deki Eğitimden farklı kılan nedir?

İtalya'da çizgi üstü tasarım okullarının en büyük özelliği "hands on experience"la yani deneyime dayalı eğitim vermeleridir. Teorik dersler verilirken; öğrenciler aynı zamanda iş dünyasında, kendi alanlarındaki iyi şirketler için projeler hazırlarlar. Bu akademilerin networkleri çok kuvvetlidir. Tüm profesörler aynı zamanda tasarım dünyasında çalışan, kendi şirketleri olan ve aynı zamanda başka şirketlerle ortak projeler geliştiren kişilerdir. 

http://art.wayout.com.tr/italyada-yok-onayli-tasarim-egitimi